Feiten en cijfers over woningbranden in Nederland

Er worden in Nederland gemiddeld per jaar 64.427 claims voor woningbranden ingediend. Dat zijn 177 claims per dag! Sinds de coronapandemie is dit aantal alleen maar toegenomen. Benieuwd naar de feiten en cijfers over brand?

Brandmeldingen

Corona zorgde in 2020 voor 25% meer brandmeldingen: 550 meldingen per maand 35% van de meldingen handelt de alarmcentrale af. Na een melding moet de brandweer binnen 8 minuten ter plaatse zijn.

Woningbranden

  • In 2021 waren er 66.657 claims voor woningbranden per jaar. Dat zijn 182 claims per dag.
  • 21 fatale woningbranden (een woon gerelateerde brand waarbij dodelijk slachtoffers zijn ontstaan. Dit is niet door opzet veroorzaakt).
  • 22 dodelijke slachtoffers. Bij 6 van de 10 fatale branden was geen rookmelder aanwezig.

Rook

Rook is doodsoorzaak nummer 1 bij woningbrand. Je wordt niet wakker door de geur van rook, omdat je dit niet ruikt. Rook heeft namelijk een geurloos koolmonoxidegas en cyanide. Dit heeft een negatieve invloed op je mentale en fysieke capaciteiten.

Plastic, rubber, houtbekleding, schuimvullingen en stoffen werken als olie op het vuur. Rook die komt van woningbranden is dik, dicht en donker. Het is dan moeilijk om de doorgang naar buiten te vinden.

Kleine branden kunnen in minder dan 30 seconden onbeheersbaar worden. De temperatuur van rook kan in minder dan 5 minuten 600 graden bereiken. Rook is heet. De hitte zonder te verbranden kan al dodelijk zijn.

Bron: Brandweer 28-03-2022